Theatersport


Dikke Duim is een Theatersport vereniging in Eindhoven. De vereniging werd al lang geleden opgericht (was dat niet 1997?). Je weet wel, toen de Spice Girls flink scoorden in de hitlijsten met Wannabe 😉

Theatersport is een theatervorm waarbij, in plaats van voorstellingen, improvisatiewedstrijden worden gespeeld.

Een Theatersport voorstelling kenmerkt zich door de grote mate van onvoorspelbaarheid en de grote interactie met het publiek. Deze vorm van theater werd ooit bedacht door Keith Johnstone. Hij wilde zijn acteurs extra zelfvertrouwen geven voor het geval er op het podium een onverwachte situatie plaatsvond. Zijn improvisatieoefeningen zorgden echter voor zo veel spelplezier dat acteurs ze bleven spelen en soms zelfs verkozen boven scènes met vaste tekst.

Hierdoor ontstond een nieuwe vorm van theater: improvisatietheater. En als je een voorstelling bezoekt waar verschillende van de oefeningen (spelvormen) de revue passeren, ga je naar een Theatersportwedstrijd.

Twee Dikke Duimers tijdens een uitwedstrijd bij Totdat de Dom valt in april 2022. Dank Jessica voor deze toffe plaat!

Een Theatersportwedstrijd

Twee teams spelen scènes. Ieder scènes wordt beoordeeld met punten. Het team wat op het eind van de avond de meeste punten verzamelde, wint de theatersport wedstrijd.

Maar let op! Laat je niet voor de gek houden. Het gaat niet echt om winnen! Het doel is een leuke avond. Voor het publiek – natuurlijk! En zeker ook voor ĂĄlle spelers op het podium. Om de geĂŻmproviseerde avond toch enigzins geordend te laten verlopen, wordt er gespeeld volgens een vaste structuur. Die kapstok, dat spelletje, dat noemen we een Theatersport wedstrijd.

Dus: tijdens een theatersportwedstrijd dagen twee teams elkaar uit voor het spelen van scènes. Een team bestaat uit vier spelers. De scènes worden ter plekke geĂŻmproviseerd. De spelvormen, de structuur van de scène, is vaak wel bekend. Een voorbeeld daarvan is een 3-in-de-pan. Bij die vorm wordt drie keer dezelfde scène voor je gespeeld. Echter steeds vanuit een ander uitgangspunt. Zoals bijvoorbeeld een emotie, film genre, muziekstijl of …

Het publiek mag de input hiervoor geven. Suggesties die vaak gevraagd worden zijn locatie, relatie, voorwerp, relatieprobleem, of beroep. Die input gebruiken spelers als eerste haakje. Zij doen hun best om scènes zo leuk, grappig, spannend en/of romantisch mogelijke te spelen.

De leden van Dikke Duim vinden de oldskool wedstrijd structuur erg grappig. Dit betekent dat het publiek rozen en natte sponzen bij hun stoel vindt. De rozen zijn bedoeld als beloning voor een mooie scène – toeschouwers gooien deze tijdens het spel op het podium. Een wat minder aangename verrassing ligt klaar voor de rechters. De natte sponzen worden namelijk naar de rechters gegooid als het publiek het niet eens is met hun mening of beoordeling.

Wat een fantastische wedstrijd!

Een plaatje van onze thuiswedstrijd tegen team WOEST in april 2022. Wij vonden ze werkelijk woest aantrekkelijk!

De Rechters van Theatersport

Een scènes wordt dus beoordeeld door de rechters. Bij Dikke Duim zijn er vaak drie: 1 Techniek2 Amusement3 Inhoud. Zij geven punten en feedback aan de spelers na iedere uitdaging. Ook grijpen ze tijdens een scène in als ze deze te lang of saai vinden.

Voor het publiek komt zon inmenging vaak erg bot over. Die rechters roepen namelijk altijd een beetje kortaf door een scene heen “Ja, u heeft nog 30 seconden” of “Ja, zingt u maar even wat u wilde vertellen”. Een toeschouwer ervaart dit vaak als inbreuk op de improvisatie.

Voor de spelers betekent dit echter een reddingsboei. Improvisaties die niet goed werken worden hiermee namelijk sneller tot een (goed) eind gebracht. Een scène die maar doorkabbelt zonder clue is voor het publiek namelijk helemaal niet leuk. Rechters zijn geen botte horken hoor. Ze proberen de spelers te helpen om tijdens de voorstelling toffe scènes te spelen. De saaie killen ze softly – en ze vinden het dus helemaal niet erg dat ze dat af en toe een natte spons oplevert… 😉

Streng en rechtvaardig en geweldig doelwit voor alle natte sponzen! Zijn de mannen daarom al zo vroeg kaal bij Dikke Duim?

Theatersport vereniging Dikke Duim

Dikke Duim is een vereniging. Een Theatersport vereniging! Meerdere keren per jaar geven de leden een improvisatie voorstelling. Dat kan een wedstrijd zijn of een Dikke Duim only. Tijdens een Dikke Duim only is er geen sprake van een wedstrijd. Dan worden er gewoon heel erg veel gekke scènes gespeeld.

De spelers van Dikke Duim trainen iedere week onder leiding van een professionele theaterdocent. Spelplezier staat bij deze vereniging voorop! Ieder jaar worden verschillende cursussen gegeven. Ook verzorgt de vereniging regelmatig workshops.

Onderstaande toffe foto werd ook gemaakt door Jessica van het team Totdat de Dom valt tijdens onze uitwedstrijd in april 2022